пʼятницю, 27 лютого 2015 р.

 Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували (без чиновницької тяганини та церковних постулатів) – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом. Аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес…
     24 лютого в Дубищенській загальноосвітній школі спільно із бібліотекою було проведено лінійку -реквієм для учнів 8-9класів присвячений загиблим в останніх подіях на Майдані. Захід розпочався тужливою лемківскою піснею "Гей, пливе кача по тисині", яка стала символом Небесної сотні. Вчитель історії Гаврилюк Микола Григорович розповів про історію цієї революції: з чого все почалося і якими жахливими подіями закінчилося на даний час. Згадав загиблих на Майдані. На сьогодні у списку – понад 80 героїв. І цифра ця постійно зростає, бо ще й досі ідентифікують тіла активістів, винесених 20 лютого з вулиці Інститутської. Чимало поранених сьогодні знаходяться у критичному стані в лікарнях Києва. І досі не впізнані тіла поранених протестувальників, які живцем згоріли в спаленому під час штурму «Беркуту» Будинку профспілок. Загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання.
Також у біблітекар презентувала книжкову виставку "Історія ,що буде жити вічно""


В глибокій покорі й скорботі, з великою шаною і подякою учні Дубищенської ЗОШ І-ІІІ ступенів  вклонилися перед Героями Небесної сотні. Вшанували пам’ять тих, які віддали своє життя за перемогу добра над злом, правди над несправедливістю, за людську гідність і щасливе майбутнє свого народу. Школярі читали вірші «Небесна сотня», «Мамо, не плач», «Коли прощався Городок», «Посвята герою» (пам’яті В.Жеребного); знайомили із життєвим шляхом героїв-земляків.


Учні вірять, що Небесна сотня стоїть перед Божим Престолом і буде повіки опікуватися долею України. Кожному потрібно пам’ятати про них: хто вони були і за що боролись, у що вірили, задля чого померли.
Герої Небесної сотні йшли за кращу долю України без зброї, боролися і старі, і молоді за воскреслу Україну для нас:
…бо пам’ять вічна і народ не забува,
Хто виборов життям ці перемоги,
Небесна сотня, чиста та жива,
Нам каже з неба: « Доброї дороги…»




Немає коментарів:

Дописати коментар